Saturday, October 23, 2010

Gado-Gado Utara Mak Saya

Gado-Gado (Pecal)

Hai semua.selamat kembali ke dapur mak saya.hehe... kali ni bukan nak ajak gadoh ok, tapi nk share resepi Gado-Gado versi Utara mak syamilia yang sangat sedap... Kalo orang2 belah selatan maybe diorang panggil Pecal. Tapi versi utara ni lain skit dari pecal...jom try!


~Ramuan Gado-Gado~

Bahan kuah:
  • 1/2 kg kacang tanah (digoreng dan diblender)
  • 20 biji cili kering
  • gula + garam secukup rasa
  • air asam jawa (asam jawa + air = dilenyek2 jadi lah air asam)
  • 5 ulas bwg merah
  • sedikit gula merah
  • sedikit minyak masak untuk menggoreng cili kering (lebih kurang 2 sudu besar)
kacang goreng
ayaq asam
gula merah




Bahan sayur:



  • kangkung (dicelur dan dipotong)
  • sotong (dicelur dan dipotong)
  • kacang panjang (dicelur dan dipotong)
  • timun (dipotong kecil-kecil)
  • sengkuang (dipotong kecil-kecil)

~Cara-caranya~
Cara-cara:
  1. Masakkan gula merah bersama sedikit air. Kemudian tapis untuk dapatkan airnya. Ketepikan.
  2. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali.
  3. Amik cili kering dan basuh. Kemudian goreng cili kering tersebut bersama bawang merah sehingga garing.
  4. pastikan jangan sampai hangit ok... (kalau hangit xsedap la...)huhu
  5. kemudian mesin cili kering dan bawang merah yg telah digoreng tadi (gunakan blender kering)

Next Step:



rupa kuah setelah bahan2 utama digaulkan sekali
  1. Bancuhkan cili yg telah diblender tadi bersama air asam jawa, gula merah, gula dan garam secukup rasa.
  2. Kemudian masukkan kacang ke dalam bekas. kemudian masukkan bancuhan cili tadi. 
  3. Bila dan sebati, masukkan sayur-sayur, kacang panjang dan sotong ke dalam bancuhan dan gaulkan bahan-bahan sayur tersebut. sehingga rata.
  4. Gado-gado dah siap. jom bergadoh.haha~


p/s: org kat UK pun boleh buat ni ok...mungkin sotong kena tukar ke sotong kurita.huhu~

2 comments: